Vastuullinen ihminen – terve maapallo

Vastuullinen ihminen – terve maapallo

Jokaisen yksilön harteilla lepää maapallomme tulevaisuus. Lause saattaa kuulostaa mahtipontiselta, mutta se on sanasta sanaan totta. Rakas maapallomme on miljardeja vuosia vanha ja se ei ole koskaan ollut yhtä huonossa kunnossa. Ylikansoittuminen, ilmansaasteet ja niistä aiheutuvat ympäristölliset haitat kuten vaikkapa ilmaston lämpeneminen ovat todellisia uhkia. Maapallomme suurimmat jäätiköt ovat lämmenneen ilmaston takia alkaneet sulaa, joka saattaa johtaa pahimmillaan katastrofaalisiin seurauksiin.

Ihmisestä on vuosien saatossa tullut välinpitämätön kuluttaja, jota kiinnostaa vain oma napa. Vaikka tämä ei välttämättä sinun kohdallasi pitäisi paikkaansa, se pitää paikkansa valitettavan monen kohdalla. Yksittäisiä kulutustottumuksia ja tapaa käsitellä omaa elämäänsä ympäristön näkökulmasta on vaikea opettaa, sillä “väärinkäyttäytyminen” on jo niin syvällä DNA:ssamme. Sukupolvien ajan olemme ajautuneet huonompaan ja huonompaan suuntaan, josta poispääsy voi tuntua tässä kohtaa jopa mahdottomalta tehtävältä. Mikä tämän kaiken sitten aiheuttaa? Tekijöitä on luonnollisesti satoja, mutta yhtenä suurimpana yksittäisenä syynä voitanee hyvillä mielin pitää rahaa. “Raha on kaiken pahan alku ja juuri” -pitää tässä tapauksessa hyvin paikkansa. Mikäli suuret miljardiluokan yhtiöt eivät olisi niin riippuvaisia marginaaleistaan ja osakkeen hinnoistaan, maailmallamme olisi kenties jotain toivoa kääntää kurssinsa kohti parempaa. Niin kauan kun kymmeniä metrejä korkeat savupiiput puskevat tehtaista myrkkykaasua ilmaan vuoden jokaisena päivänä, ajaudumme yhä kauemmaksi tavoitteistamme.

tuulifarmi

Mitä sinä voit tehdä?

Yksittäisenä kuluttajana sinulla on mahdollisuus vaikuttaa maapallomme elinkaareen merkittävästi. Jokaisella ihmisellä on sosiaalinen verkosto johon heillä on mahdollisuus vaikuttaa ja tämän verkoston koko on yleensä n. 10 henkilöä. Näillä kaikilla kymmenellä henkilöllä on jälleen uudet 10 henkilöä jne jne. Tällä tavoin sinun näyttämäsi esimerkki saattaakin vaikuttaa satojen ihmisten elämään ja näin ollen moninkertaistaa toivotut vaikutukset. Esimerkit ja eleet saattavat kohdallasi olla niinkin yksinkertaisia, kuin muovikassin ostamatta jättäminen kauppareissulla ja tätä kautta luonnon säästäminen. Muovinkulutuksen vähentäminen on autoista lähtevien pakokaasujen jälkeen merkittävin yksittäinen rasite ilmastollemme ja sen muuttumiselle.

Toinen asia johon voit kiinnittää huomiota ja vaikuttaa henkilökohtaisella panoksellasi on tehotuotetun lihan syöminen. Vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa väitettiin, että esimerkiksi pelkästään Eurooppalaisten tulisi vähentää lihansyöntiä yli 90%, jotta maapallomme kuormitus saataisiin pysäytettyä. Nämä ovat hurjia lukemia, eikä valitettavasti millään tasolla realistisia. Ihmisillä on paha tapa reagoida vasta, kun kaikki alkaa näyttämään erittäin pahalta. Emme siis todennäköisesti saa esimerkiksi lihateollisuudessa pysyviä muutoksia aikaan, ennen kuin on liian myöhäistä.

Vastuullisia yrityksiä

maapalloNykypäivänä on helppo löytää tietoa yrityksistä ja niiden prosesseista, sillä ne ovat usein lain määräämiä asioita, joita tulee olla myös julkisesti esille. Kannattaakin omissa kulutustottumuksissaan perehtyä hieman palveluita myyvän yrityksen historiaan, jotta näet onko heillä kenties luurankoja kaapissa. Hyvänä esimerkkinä toimii mm. ulkomailla toimivat peliyhtiöt, jotka erottuvat avoimuudellaan. Esimerkiksi www.voitokkaille.com sivustolle on kerätty useita eri netticasinoita, joista pääset lukemaan lisätietoa. He kertovat mm. osoitteensa, millä lisenssille he toimivat, miten he edesauttavat ympäristöystävällisyyttä, sekä työntekijän tasa-arvolakeja.

Tulevaisuus

Nuoressa sukupolvessa on tulevaisuutemme, sillä he ovat innovatiivisinta porukkaa, jota planeettamme on koskaan nähnyt. Heidän keksintöjensä sekä innovaatioidensa varassa on koko maailmamme tulevaisuus, joten ei paineita! Jaksamme kuitenkin uskoa, että hyvä tästä vielä tulee. Kehitteillä on kuitenkin jo teknologiaa ja jatkuvasti pyrimme vaikuttamaan siihen, että pystyisimme antamaan asuinpaikallemme lisää elinaikaa, ilman siirtymistä esimerkiksi Marsiin! Muista kuitenkin, että sinulla on suurin vastuu koko kansakuntamme hyvinvoinnista ja jatkuvuudesta!

Back to Top