Vähennä muovin kulutusta

Vähennä muovin kulutusta

Kosmetiikkateollisuus vaikuttaa melkeinpä kilpailevan siitä, kuka onnistuu käyttämään eniten muovia pakkauksissaan. Siispä jos käytät paljon kosmetiikkaa, pyri tästä eteenpäin kiinnittämään huomiota siihen, miten tuotteet on pakattu.

Helppo vinkki muovin vähentämiseen on alkaa käyttämään palakosmetiikkaa ja -puhdistusaineita. Palasina voi hankkia paljon asioita, kuten shampoot, hoitoaineet, kosteusvoiteet, kasvojenpuhdistusaineet, deodorantit, kuorinta-aineet sekä tietysti saippuat. Näistä esimerkiksi oliiviöljysaippua sopii yllättävästi myös tiskien ja pyykkienkin pesuun. Ihon ja kasvojen kuorimiseen voit alkaa käyttämään sokeria sekä jo kertaalleen käytettyjä kahvinporoja. Jos et löydä tarvitsemaasi palana, pyri hankkimaan metalliin pakattuja tuotteita. Kaikista tärkeintä on kuitenkin miettiä, mitä kosmetiikkaa todella tarvitset. Jos päädyt ostamaan muoviin pakatun tuotteen, osta se pitkään riittävässä jättikoossa sen sijaan, että ostaisit pian uudestaan toisen pienen purkin.

Monet luomu- ja luontaistuotekaupat tarjoavat myös mahdollisuuden ostaa kosmetiikkaa ja pesuaineita ilman pakkausta. Näissä tapauksissa tuote valutetaan suoraan omaan ostoksille mukaan tuotuun purkkiin, ja tällöin maksat vain tuotteen painon verran rahaa. Oman kosmetiikalle tai pesuaineelle tarkoitetun purkin voi tehdä esimerkiksi käytetystä lasisesta suolakurkkupurkista tai käyttää tyhjää vanhaa shampoopulloa. Tämä on hyvä tapa vähentää hiilijalanjälkeä ja muovijätettä maailmassa.

Maailmalta löytyy jo paljon kauppoja, jotka tarjoavat ainoastaan tuotteita ilman pakkauksia, jolloin pakkaus tulee tuoda kaupoille omasta takaa. Toivon mukaan kyseisen kaltaiset kaupat rantautuvat pian myös Suomeen ja kuluttaminen ilman muovia helpottuu entisestään. Sitä odotellessa, paras tapa vähentää muovinkulutusta on yksinkertaisesti valita tuote, joka on pakattu joko metalliin, tai vaihtoehtoisesti löytyy palasina tai irtotuotteena suoraan omaan purkkiin valutettuna.

Kestävästi ostoksilla

Pyri investoimaan asioihin, jotka ovat monikäyttöisiä ja pitkäikäisiä. Korvaa esimerkiksi kertakäyttöiset siivousliinat mikrokuituisiin ja pese niitä pesukoneessa sen sijaan, että heittäisit ne pois uuden tilalta. Vaihda yleensä muovista tehty hammasharja biohajoavaan. Markkinoilla on palveluita, jotka toimittavat esimerkiksi bambuhammasharjan kolmen kuukauden välein postitse vanhan tilalle. Biohajoavia hammasharjoja myyvät myös esimerkiksi Ruohonjuuri sekä Punnitse & Säästä.

Kokeile myös leikata hammastahnatuubi aina auki sen tyhjetessä, niin saat muoviputkilon sisällöstä aina kaiken irti, eikä hammastahnaa mene hukkaan. Vaihda pyykinpesuaineet ja hoitoaineet pesupähkinöihin, joista riittää useaan pesuun ja jotka pesevät ilman luonnottomia kemikaaleja. Hanki kangaskassi ostosretkille ja muista käyttää sitä ostaessasi myös muutakin kuin ruokaa. Ota hedelmille oma kestokassi tai käytä paperipusseja, jotka voivat syrjäyttää muoviset pussit, joita kaupassa on tarjolla.

Suosi uudelleen käytettävää ja muovitonta

Jokainen meistä tykkää juoda vettä, mutta usein kaupasta ostetut vesipullot päätyvät roskikseen eivätkä pullonkeräykseen. Muovipullot sisältävät veteen sulautuvia mikromuoveja, jotka ovat terveydelle haitallisia. Lopeta siis muovipulloissa myytävän veden ja muiden juomien ostaminen, ja vaihda muovipullo omaan lasiseen pulloon, jonka täytät aina kotoa lähdettäessä ja pidät mukana päivän riennoissa. Lasipulloon vaihtaminen on myös terveyden kannalta hyvä päätös, sillä se on myrkytön.

Satsaa myös eväiden tekemiseen kotona uudelleenkäytettäviin rasioihin sen sijaan, että ostaisit kaupasta muoviin verhottuja lounasbokseja. Kotona tehdyt eväät säästävät myös rahaa ja suunnitelmallisuus auttaa tekemään selvästi terveellisempiä ruokailuvalintoja. Kun ruokia säilyttää ja pitää mukana pitkäikäisemmissä eväsrasioissa, saa helposti vähennettyä myös muovisten kelmujen ja pussien käyttöä. Pyri välttämään yksittäispakattuja eväitä, kuten jogurtteja ja rahkoja, jotka useimmiten löytyvät muovipurkeista.

Ennakoi elämää ja muista muovin määrä myös vaateostoksilla

Hyviä lähestymistapoja muovin vähentämiseen on ennakoida omia tarpeita ja kulutuskäyttäytymistä. Kun tiedät mitä tarvitset, selvitä mistä löydät muovittoman ja ekologisen vaihtoehdon sen sijaan, että lähdet ostoksille silmät ummessa. Sen sijaan, että haet kahvilasta take away:n muovikannella ja muovisella sekoitustikulla, kannattaakin kahvin- ja teenjuojien kuljettaa mukanaan omaa termosta tai vähintään jättää noutokahvin muovinen kansi ottamatta. Jos työpäiväsi vaatii ostamaan kaupasta ostettavan lounaan, ryhdy pitämään arkisin mukanasi aterimia, jottet joudu ostamaan kaupasta muovisia kertakäyttöisiä aterimia.

Ostamillasi vaatteilla on myös merkitystä muovin vähentämiseen elämässä. Tekokuiduista tehdyistä vaatteista irtoaa pestäessä mikromuovikuituja, jotka huuhtoutuvat viemärin kautta vesistöihin. Näistä yleisempiä ovat esimerkiksi polyesteri, elastaani, akryyli sekä pahimpana fleece. Tästä ongelmasta pääset eroon, kun valitset vaatteiksi ja muiksi tekstiileiksi luonnonkuiduista valmistetut tuotteet ja pohdit aina tarkkaan, tarvitsetko ylipäätään uutta vaatetta.

Kuluta vähemmän

Ehdottomasti paras ja tehokkain tapa vähentää muovin kulutusta on pyrkiä kuluttamaan kokonaisuudessaan mahdollisimman vähän. Tämä olisi tärkeää muistaa myös ulkomailla matkatessa, sillä useimmissa maissa jätehuolto ei vielä toimi Suomen tehokkuudella.

Muista myös, että julkinen liikenne on paljon ekologisempaa kuin yksityisautoilu. Moni ei tiedäkään, että kuluvat renkaat ovat suuri mikromuovin lähde ympäristölle. Muovin kertyminen ympäristöön on laaja ongelma, johon liittyvä vastuu ei ole pelkästään yksilöillä, vaan myös päätöksentekijöiden täytyy puuttua siihen ja muihin muovin käyttöön liittyviin ongelmiin.

Muutoksia on kuitenkin tärkeää tehdä myös yksilötasolla, sillä sieltä ympäristöystävälliset ajatukset pikkuhiljaa laajenevat kaikkien tietoisuuteen. Jokaisen meistä tulisi kiinnittää huomiota omaan muovinkäyttöönsä ja tarkastella, kuinka paljon muovia tavallisessa arjessa syntyy. Jo pienillä kulutuskäyttäytymisen muutoksilla muovin määrä vähenee helposti.

Back to Top