Mitä sinä voit tehdä maapallon hyväksi?

Mitä sinä voit tehdä maapallon hyväksi?

Uutiset kertovat uhkaavista trooppisista myrskyistä, poliittisista jännitteistä suurvaltojen välillä, kansainvälistä yhteisöä uhkaavista ydinkokeista, nälänhädästä Afrikassa, maailmanlaajuisesta pandemian uhasta ja terrori-iskusta eurooppalaisessa metropolissa. Samalla kotimaassa huolehditaan syysmyrskyn lähestymisestä, yksinäisistä vanhuksista ja koulupudokkaista. Miten puhdistetaan kaivoksen saastuttama vesistö ja autetaan kuivuudesta kärsiviä viljelyksiä?

Välillä maapallon nykytila tuntuu lohduttomalta, puhumattakaan siitä, millaista elinympäristöä ja tulevaisuutta ollaan jättämässä seuraaville sukupolville. Maapallo ei kuitenkaan ole vielä menetetty: planeetalta löytyy edelleen kauneutta, hyvyyttä ja paljon puolustamisen arvoista.

Kenellä on vastuu maapallon nykytilasta?

Usein syyttävä sormi osoittaa poliitikkoihin, jotka riitelevät siitä, mitä ilmastonmuutoksen, globalisaation, sosiaaliturvan ja toinen toistensa kanssa pitäisi tehdä. Poliitikkojen pitäisi aikaansaada muutoksia, mutta umpikujassa olevien ilmastokokousten solmuja ei avata hetkessä, kuten ei nykyisiä valtarakenteitakaan.

Maapallo tarvitsee apua nyt, joka päivä ja viivyttelemättä. Siksi nopeissa ratkaisuissa on luotettava yksilöiden ja ruohonjuuritason muutokseen ja voimaan. Ei siis kysytä, mitä poliitikot voivat tehdä maapallon hyväksi. Kysytään, mitä ”minä” voin tehdä maapallon hyväksi.

Osallistu kansainvälisiin ilmastotalkoisiin

Vielä muutama vuosikymmen sitten ihminen saattoi elää elämäänsä saamatta sydämentykytyksiä termistä ”ilmastonmuutos”. Tänä päivänä aihetta ei pääse pakoon, sillä muutokset ovat jo täällä. Merenpinta nousee, sään ääri-ilmiöt tuntuvat lisääntyvän jatkuvasti ja ennusteet tulevaisuuden lämpenemisestä sen luomine riskeineen ovat karua luettavaa. Asiaan on havahduttu, mutta globaalit ratkaisut eivät ole helppoja. Silloinkin, kun kansainväliset korjausliikkeet tarpovat vastatuuleen ja osa vallankahvaan päässeistä unohtaa lupauksensa ilmastotalkoisiin osallistumisesta, voi yksilö pitää muutosta yllä.

Maailmanjärjestystä yksilö ei voi muuttaa, mutta jotain valtaa hänellä on. Kun äänestät, valitse puolue, jolle ympäristöarvot ovat tärkeitä. Tutki huolellisesti faktoja, älä usko pelkkiä puheita. Äänestä puhtaamman tulevaisuuden puolesta, vaikka yksin et voikaan torpata ydinvoimahanketta tai sulkea viereistä turvesuota.

Hakeudu samanmielisten seuraan: osallistu mielenilmauksiin ja tempauksiin, joita järjestetään esimerkiksi energiapolitiikasta ja ympäristönsuojelusta. Kirjoita kansalaisaloitteita ja adresseja ja ota osaa luonnonsuojelujärjestöjen toimintaan. Näillä tavoin voit vaikuttaa suuremmassa mittakaavassa, mutta muista myös pienet ja arkiset valinnat.

Arjen teot ympäristön avuksi

Jokainen pystyy auttamaan maapalloa arjen valinnoilla. Hyvä keino aloittaa muutos on omien liikkumistottumusten tarkastelu. Kävely ja pyöräily ovat parhaita lyhyillä matkoilla. Pidemmillä matkoilla kannattaa suosia julkisia kulkuvälineitä busseista juniin tai vähintään kimppakyyteihin. Lentäminen tulisi karsia minimiin. Olisiko tänä vuonna kotimaan matkailun vuoro tai pääseekö kohteeseen muutenkin kuin lentämällä?

Mieti myös ruokasi liikkuvuutta. Tuleeko se lautasellesi kotimaasta ja lähitilalta vai onko jääkaappisi sisältö matkannut tuhansia kilometrejä? Suosi lähiruokaa, luomuruokaa, kasviksia ja juureksia.

Liikenteen ohella energiantuotannon päästöillä on valtava merkitys ilmastonmuutokseen, joten energiankulutuksesi on toinen tarkastelun kohde. Valitse sähköyhtiö, joka antaa valita sähkön alkuperäksi uusiutuvat energiamuodot. Vaikka töpselistä tuleva sähkö on samaa kaikilla, rahallinen tukesi menee ekosähkölle.

Tutki myös kotisi lämpötilaa ja lämmöntuotantoa: Voitko alentaa sisälämpötilaa edes yhdellä asteella? Olisiko maalämpö tai pellettilämmitys mahdollista? Säästä energiaa ja sähkölaskuasi myös energiansäästölampuilla ja -kodinkoneilla sekä napsauttamalla valmiustilat ja valot pois, kun niitä ei tarvita. Voisiko saunassa käydä aiempaa harvemmin?

Lahjoita aikaasi ja rahaasi ihmisille

Ilmastonmuutos romahduttaa ekosysteemejä ja vaikuttaa koko planeetan toimintaan. Näin ollen maapallon tila nyt ja tulevaisuudessa koskettaa niin luontokappaleita kuin ihmisiäkin, sillä kaikki liittyy kaikkeen. Kun esimerkiksi napajää sulaa, vedenpinta nousee. Kun vedenpinta nousee, nykyisiä rannikoita ja kokonaisia saaria häviää ja tämä johtaa pakolaisuuteen. Ihminen on paitsi syyllinen, myös apua tarvitseva. On hyvä muistaa, että samalla, kun yritämme suojella ilmakehää pakokaasuilta, metsiä hakkuilta ja meriä muovilta, emme voi unohtaa ihmisiä.

Ihmisiä ja sitä kautta maapalloa voi auttaa monin tavoin. Koulutus on yksi ase taistelussa maapallon puolesta. Koulutus lisää tietoa ja voit auttaa asiaa niin valistamalla läheisiäsi sähkönkulutuksesta ja kierrätyksestä kuin lahjoittamalla rahaa koulun rakentamiseksi kehitysmaahan. Myös naisten asemaan täytyy kiinnittää huomiota. Naisten koulutuksella ja tasa-arvolla on välitön vaikutus esimerkiksi väestönkasvuun ja köyhyyteen. Voisitko harkita ryhtyväsi esimerkiksi hyväntekeväisyys- tai ihmisoikeusjärjestön kuukausilahjoittajaksi? Tue ihmisten hyvinvointia lähellä ja kaukana joko rahallisesti tai antamalla aikaasi esimerkiksi vapaaehtoistyölle.

Valitse vielä yksi

Loppujen lopuksi maapallon auttamisessa tarvitaan niin isoja päätöksiä kuin pieniä tekoja. Yksilön lista auttamismahdollisuuksista on rajaton, joten valitse vielä tämä: tupakoinnin lopettamisella säästät energiaa ja metsiä. Kasvissyönti tai kasvisruokapäivä – valitse edes jompikumpi vaihtoehto. Muista kirpputorit ja kierrätyskeskukset. Jätekatoksessa ei syyttä ole montaa astiaa, hyödynnä ne ja ympäristö kiittää. Keksi shoppailun tilalle uusi harrastus. Osta tarpeeseen ja kiinnitä huomiota ylipakattuihin tuotteisiin. Kirjasto vai kirjakauppa? Voisitko ottaa osaa ystävätoimintaan ja tukea näin kanssaihmisten hyvinvointia?

Yksilö voi vaikuttaa

Toivottomuus, välinpitämättömyys tai luovuttaminen eivät maapalloa auta. Globaalit ilmastokokoukset eivät myöskään näytä tarjoavan yksinkertaisia eivätkä varsinkaan nopeita ratkaisuja ongelmiin. Sen sijaan yksilöiden aktiivisuudella, vastuun ottamisella ja pienillä mutta päättäväisillä arjen muutoksilla voidaan tehdä ihmeitä. Ne voivat parhaimmillaan johtaa laajempiin muutoksiin ja parempaan tulevaisuuteen. Jokaisella on oikeus ja velvollisuus käyttää hyväkseen vaikutusvaltaansa yhteiskunnassa. Jokainen voi tukea ilmaston ja ihmisten hyvinvointia. Jokaisen tulee tarkastella arkisia tottumuksiaan ja tapojaan ja tehdä tarvittaessa muutoksia. Tämän kaiken voit tehdä maapallon hyväksi.

Back to Top