Mitä Reilu kauppa tarkoittaa?

Mitä Reilu kauppa tarkoittaa?

Termillä “Reilu kauppa” tarkoitetaan yleisesti sellaista tapaa käydä kauppaa, jossa huomioon on otettu sekä taloudellinen että sosiaalinen hyvinvointi. Tunnetuin Reilun kaupan toimijoista on Reilun kaupan sertifiointijärjestelmä. Tämä on Fairtrade International -järjestön hallinnoima järjestelmä, joka antaa sertifikaattinsa vain tuotteille, joiden tuotanto noudattaa annettuja vaatimuksia sosiaalisen kestävyyden, työvoiman ja ympäristöasioiden suhteen.

Järjestö myös määrittää tuotteille erilaiset takuuhinnat, jotka Reilun kaupan viljelijöille tulee maksaa tuotteistaan. Tämä takaa sen, että viljelijöille jää aina riittävästi rahaa käteen työstään. Jos tuotteen maailmanmarkkinahinta on korkeampi kuin takuuhinta, tällöin viljelijälle maksetaan tuotteesta maailmanmarkkinahintaa. Jos se taas on pienempi kuin takuuhinta, viljelijälle maksetaan takuuhintaa. Tämän ansiosta koskaan ei pääse käymään niin, että tuotteen hinta laskisi pahimmillaan jopa alemmaksi kuin tuotantokustannukset, ja viljelijä joutuisi tekemään työtään tappiolla.

Myyntihinnan lisäksi tuottajille maksetaan Reilun kaupan lisää. Viljelijäyhteisöt, joille lisää maksetaan, voivat itse päättää miten he käyttävät lisän. Se on kuitenkin tarkoitettu yhteisön kehittämiseen sosiaalisesta tai taloudellisesta näkökulmasta. Toisin sanoen, jos lisää käytetään sosiaaliseen kehittämiseen, sillä voidaan tukea jonkin koko yhteisöä hyödyttävän rakennuksen, esimerkiksi koulun, rakentamista. Jos lisä taas käytetään taloudelliseen kehittämiseen, sillä voidaan esimerkiksi tehostaa tuotantoa tai hankkia uusia työkaluja.

Fairtrade International -järjestö määrittelee myös näiden Reilun kaupan lisien suuruuden. Lisä tulee maksettavaksi sille yritykselle, joka ostaa tuotteen Reilun kaupan sertifikaatin saaneelta tuottajalta. Sitä ei makseta yksittäiselle tuottajalle, vaan joko pienviljelijöiden muodostamalle tuottajaosuuskunnalle tai suurtilalle. Lisän käytöstä päättävät yhdessä joko osuuskuntaan kuuluvat viljelijät tai suurtilan työnantaja ja työntekijät. Päätös tulee tehdä demokraattisesti ja läpinäkyvästi.

Mitä kriteerejä Reilun kaupan tuotteiden tulee täyttää?

Reilun kaupan sertifikaatin saamiseksi on olemassa tiettyjä Fairtrade International -järjestön asettamia ehtoja. Nämä ehdot varmistavat sen, että järjestelmä toimii toivotulla tavalla. Tämä tarkoittaa sitä, että hyödyt tavoittavat itse tuottajat, eivätkä näin ollen mene erilaisten välikäsien taskuun.

Reilun kaupan sertifikaatin saamisen kriteerit vaihtelevat hieman riippuen siitä, onko tuotteiden tuottaja pienviljelijä vai suurtila. Pienviljelijöille tulee maksaa tuotteesta vähintään Reilun kaupan takuuhintaa sekä Reilun kaupan lisää. Suurtilojen työntekijöille taas tulee maksaa vähintään lakien mukaista ja elämiseen riittävää palkkaa, työolojen tulee olla asialliset ja työntekijöillä tulee olla oikeus liittyä ammattiyhdistyksiin. Lisäksi lapsityövoiman ja haitallisten torjunta-aineiden käyttö on ehdottomasti kiellettyä.

Edellä mainitut ehdot ovat minimikriteerit Reilun kaupan järjestelmään mukaan pääsemiseksi. Mukaan päästyään tuottajien tulee kuitenkin kehittää toimintaansa vuosittain, ja tämä pyritään takaamaan erilaisilla Fairtrade Internationalin määrittämillä lisäkriteereillä.

Reilusta kaupasta kertovat merkinnät

Fairtrade International -järjestöllä on käytössään kolme erilaista merkkiä. Yleisin näistä on tavallinen Reilun kaupan sertifiointimerkki, jonka tunnistaa siitä, että merkissä lukee yksinkertaisesti “FAIRTRADE”. Tätä merkkiä saa käyttää ainoastaan Reilun kaupan sertifikaatin saaneen tuotteen pakkauksessa tai kyseistä tuotetta markkinoivissa materiaaleissa. Jos tuotteessa on tämä Reilun kaupan merkki, se tarkoittaa, että tuote on joko kokonaan Reilun kaupan sertifikaatin saaneista raaka-aineista valmistettu, tai että kaikki ne raaka-aineet, joita on mahdollista ostaa Reilun kaupan tuottajilta, ovat Reilun kaupan raaka-aineita. Lisäksi Reilun kaupan raaka-ainehankintaohjelmassa mukana olevat yritykset voivat käyttää “Fairtrade Cocoa Program” tai “Fairtrade Cotton Program” -merkkiä.

Ensimmäisen merkeistä voi nähdä esimerkiksi suklaalevyissä, joiden valmistukseen on käytetty Reilun kaupan kaakaota. Fairtrade Cotton Program -merkkiä taas voidaan käyttää vaatteissa, jonka valmistanut yritys on käyttänyt vaatteiden valmistukseen Reilun kaupan puuvillaa.

Erilaiset Reilun kaupan tuotteet

Suomessa kauppojen valikoimista löytyy yhteensä jopa yli 1 200 erilaista Reilun kaupan tuotetta. Tuotteet voivat olla joko kokonaan alkuperämaassa valmistettuja, tai sitten alkuperämaassa viljeltyjä ja muualla jatkojalostettuja. Suosituimpia Reilun kaupan tuotteita ovat kahvit, kukat ja banaanit. Näiden lisäksi tuotteita, joita on mahdollista saada Reilun kaupan tuotteina, ovat esimerkiksi hedelmät, kaakao, puuvilla, sokeri, hunaja, tee, viini, mehut, kosmetiikka, kulta, mausteet, riisi, soija, urheilupallot ja yhdistelmätuotteet.

Yhdistelmätuotteella tarkoitetaan tuotetta, jossa on myös muita kuin Reilun kaupan sertifikaatin saaneita raaka-aineita. Yksi hyvä esimerkki yhdistelmätuotteesta on jäätelö; sokeria, kaakaota ja vaniljaa on saatavilla Reilun kaupan tuotteina, mutta esimerkiksi maitoa tai kermaa taas ei. Jotta yhdistelmätuote voisi saada Reilun kaupan merkinnän, tulee tuotteen sisällöstä vähintään 20 % koostua Reilun kaupan aineksista.

Reilu kauppa Suomessa

Suomessa Reilun kaupan asioita edistää ja valvoo Reilu kauppa ry. Tämä on 31 järjestön muodostama vuonna 1998 perustettu yhdistys. Yhdistys valvoo Reilun kaupan merkin käyttöä sekä Suomessa että Baltian maissa. Lisäksi se pyrkii muun muassa edistämään Reilun kaupan tuotteiden myyntiä. Yhdistyksen työ on tuottanut tulosta, sillä suomalaiset ovat väestön määrään suhteutettuna maailman neljänneksi ahkerimpia Reilun kaupan tuotteiden ostajia.

Eniten Reilun kaupan tuotteista Suomessa ostetaan kahvia, kukkia, banaania ja yhdistelmätuotteita. Lisäksi Suomessa myydään Reilun kaupan tuotteina esimerkiksi suklaata, kaakaota, teetä, sokeria, hunajaa, mangoja, ananasta, appelsiineja, avokadoja, mysliä ja riisiä. Yhden vuoden aikana reilun kaupan tuotteita ostetaan jopa yli 160 miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaisi sitä, että yksi suomalainen ostaa noin 30 euron edestä Reilun kaupan tuotteita vuodessa.

Back to Top