Luomua lautaselle

Luomua lautaselle

Uusia puhelinmalleja lanseerataan koko ajan, ja langaton netti on vaatimus joka paikassa. Lomalle lennetään toiselle puolelle maailmaa ja päälle puetaan viimeisintä muotia. Luonnonmukaisesti tuotetulla ruualla kulutusyhteiskunnassa elävät maailmankansalaiset palaavat askeleen lähemmäs juuriaan.

Luonnonmukaisella ruualla tarkoitetaan nimittäin luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa, jossa massatuotanto ja torjunta-aineet hylätään pienimuotoisemman ja luonnollisemman tuotannon edeltä. Luonnonmukaisuuden periaatteet ovat mukana alusta asti niin viljelyssä kuin kotieläintuotannossakin, ja ne yltävät aina tuotteen jalostukseen ja markkinointiin saakka.

Kiinnostus luonnonmukaista ruokaa kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Jos pari vuosikymmentä sitten luomuruoka oli vähemmistön juttu, tänä päivänä ‘luomu’ vilahtelee paitsi ihmisten puheessa, myös yhä useamman ostoskorissa ja jääkaapissa.

Syyt suosion kasvuun ovat moninaiset: yhdelle syy luomun suosimiseen on kiinnostus terveelliseen elämäntapaan, toiselle rakkaus eläimiä kohtaan. Auttaako luonnonmukaisesti tuotetun ruuan suosiminen taistelussa ilmastonmuutosta tai pandemioita vastaan? Nämäkin globaalit kysymykset ovat monella mielen päällä. Toisaalta luonnonmukainen ruoka ei vakuuta kaikkia, eikä sen suosiminen ole aina ongelmatonta.

Puhdasta ruokaa ihmiskeholle

Luomuruuan tuotantoa valvotaan maakohtaisten kriteerien mukaan. Kriteerien ja valvonnan ansiosta luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa pidetään puhtaana ja laadukkaana ja nämä ominaisuudet yhdessä luovat mielikuvan terveellisyydestä. Puhtaus ja laadukkuus tulevat siitä, että luomutuotannossa ei tavallisen tehotuotannon tavoin käytetä torjunta-aineita ja lannoitteita tai eläinten vahvaa lääkintää.

Samoin monia mietityttävää geenimanipulointia ei ole luomutuotannossa sallittu. Pelkästään mielikuvista ei ole kyse; luomuruuasta on mitattu alempia nitraattipitoisuuksia, korkeampia antioksidanttipitoisuuksia ja parempia rasvahappokoostumuksia kuin tavanomaisesti tuotetuista verrokkiruuista.

Luomuruuan puhtaus on kiistatonta, mutta terveellisyys-väite sitäkin kiistellympi. Tämänhetkisen tutkimustiedon valossa ei voida väittää, että luomuruoka olisi automaattisesti tie hyvinvointiin. Yhden tutkimuksen mukaan luomu on terveellisempää, toinen ei löydä eroa luonnonmukaisen ja tehotuotetun ruuan vaikutuksista ihmiskehoon. Toisaalta monien lannoitteiden, torjunta-aineiden ja lääkkeiden haittavaikutukset voivat ilmaantua vasta vuosikymmenien päästä, mikä vaikeuttaa johtopäätösten tekemistä.

Selvää on kuitenkin se, että luomuruokaa voi syödä vauvasta vaariin ilman huolia mahdollisista haitta-ainejäämistä ja niiden vaikutuksista.

Ilmastonmuutosta vastaan ruualla

Kukapa ei olisi havahtunut ilmastonmuutokseen ja sen luomiin synkkiin tulevaisuuskuviin: sään ääri-ilmiöitä, pakolaisuutta, kriisejä. Moni miettii, mitä itse voisi tehdä ilmastonmuutostalkoissa ja yksi hyvä vaihtoehto onkin kiinnittää huomiota ruoan alkuperään. Luonnonmukaisen tuotannon hyödyt ilmastolle lähtevät heti maaperästä.

Luonnonmukaisilla viljelykeinoilla pystytään sitomaan hiiliyhdisteitä ja ravinteita tehokkaasti maaperään. Kun keinolannoitteita ei käytetä, ei synny myöskään niistä aiheutuvia kasvihuonepäästöjä. Eläintaloudesta syntyy aina jossain määrin kasvihuonepäästöjä, mutta tässäkin luomu on parempi valinta: esimerkiksi karjanlanta menee hyötykäyttöön luonnollisena lannoitteena.

Luonnonmukainen viljelytekniikka auttaa ilmastoa ja ympäristöä. Luomuostoksilla ei kuitenkaan kannata valita tuotteita suin päin, vaan ilmastohyödyt kannattaa mahdollisuuksien mukaan maksimoida. Monesti luomuvalikoimasta löytyy lähialueiden tuotteita, jolloin kuljetusmatkat ovat jääneet pieniksi.

Parhaimmillaan yhdistyvät siis luomu- ja lähiruoka. Kasviksia on saatavilla runsaasti luomuna ja kasvispainotteinen ruokailu tekee hyvää myös ilmastolle. Myös pakkaukset kannattaa huomioida: luomutuotteet voi pakata omaan kestopussukkaan eikä muovipussia aina tarvita ollenkaan. Osa Reilun kaupan tuotteista löytyy myös luomuina.

Lihaa, maitoa ja munia eettisesti

Kasvisten, vihannesten ja hedelmien lisäksi on tarjolla luonnonmukaisesti tuotettua lihaa, maitotuotteita ja kananmunia. Tutkimusten mukaan juuri näissä luomutuotteissa esimerkiksi rasvanhappojen laatu on terveellisempi kuin tehotalouden vastaavissa. Jos tuotteiden puhtaus ja laadukkuus ovatkin monille tärkeitä, nousee liha- ja maitotuotteiden luomutuotannossa tärkeäksi seikaksi myös tuotantoeläinten kohtelu. Jokainen lienee nähnyt kammottavia kuvia häkkikanaloista tai kuullut, miten lihatalous pumppaa siat ja naudat täyteen antibiootteja ja hormoneita nopean kasvun ja sitä kautta rahan tuottamiseksi.

Luonnonmukaisessa tuotannossa vippaskonstit ovat kiellettyjä, ja etusijalle asetetaan eläinten hyvinvointi ja mahdollisuus luonnolliseen käyttäytymiseen. Usein eläinten määrä on rajallinen, sillä laiduntaminen ei saa kuluttaa liikaa ympäristöä, tilaa täytyy olla tarpeeksi ja eläinten tulee saada muodostaa lajityypillisiä laumoja. Eläimiä ei lukita sisätiloihin talvellakaan ja ikkunoista tulee valoa sisälle.

Luomutilalla tuotantoeläimet syövät laadukasta ravintoa ja niiden kasvatukseen ei kuulu antibiootit, hormonit tai geenimanipuloidut tuotteet. Myös lisääntyminen ja jälkeläisten ruokinta pidetään mahdollisimman luonnonmukaisena prosessina.

Luomu mietityttää

Kuten missä tahansa asiassa, myös luomuruualla on kannattajansa ja epäilijänsä. On erittäin tärkeää, että luomuruokaa valvotaan tiukasti, jolloin skeptikoiden ei tarvitse epäillä kriteereitä vain sanahelinäksi. Kuluttajalla on tietysti oikeus käyttää myös maalaisjärkeä; espanjalainen luomuomena vai lähitilan kotimainen omena?

Luomun yhtenä ongelmana pidetään myös korkeampaa hintaa. Hinta johtuu esimerkiksi korkeammista tuotantokustannuksista, pienemmistä sadoista ja kalliimmista raaka-aineista. Jos luomun suosiminen on rahasta kiinni, ei kannata ummistaa silmiään kokonaan – joissain tuoteryhmissä hintaerot jäävät kohtuullisiksi tai jopa olemattomiksi.

Miksi valita lautaselleen luomuruokaa?

Jokaisella on omat syynsä luonnonmukaisesti tuotetun ruuan valitsemiseen. ja kaikki niistä ovat yhtä hyviä. Luomuruoka on puhdas valinta niin keholle kuin mielellekin. Luomukananmunaa voi syödä ja luomumaitoa juoda ilman huolta siitä, mitä tuotantoeläin joutuu elämässään kokemaan.

Kaiken lisäksi maaperä, vesistöt ja sitä kautta koko planeetta kiittävät – luonnonmukainen viljely auttaa myös ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Luomutuotteita voi suosia mahdollisuuksien mukaan – jos hinta on ongelma, voi panostaa sesonkituotteisiin ja elintarvikeryhmiin, joissa luomutuotteet ovat kukkaroystävällisiä.

Back to Top