Kuinka keventää kemikaalikuormaa?

Kuinka keventää kemikaalikuormaa?

Kemikaalien määrä on kasvanut huomattavasti viimeisen reilun sadan vuoden aikana. Nykyisin mitä erilaisempia kemikaaleja löytyy arkisista tuotteista. Oli kyse sitten siivousaineista, kosmetiikasta tai muovirasioista, ovat kemikaalit läsnä. Kemikaalittomien tuotteiden löytäminen on monin paikoin vaikeampaa, kun useat valmistajat suosivat erilaisten kemikaalien käyttöä. Käytön lisääntymisen myötä päätyy niistä aina osa ympäristömme vesistöihin, maaperään ja ilmaan. Kemikaalien suuresta määrästä sekä lukuisista käyttötarkoituksista huolimatta niiden vaikutukset luontoon sekä ihmisiin tunnetaan vielä melko huonosti.

Erilaisia kemikaaleja on tuhansittain, ja useissa tuotteissa hyödynnetään useampaa eri kemikaalia samaan aikaan. Vaikka kemikaaleja käytetään paljon, ovat terveys- ja ympäristövaikutukset tiedossa vain alle sadasta Euroopan Unionin alueella 2 500:sta eniten valmistetusta kemikaalista. Lisäksi kemikaalien yhteisvaikutuksia on tutkittu hyvin vähän. Näin ollen emme tiedä, miten suurin osa kemikaaleista vaikuttaa ihmisiin sekä ympäristöömme. Osa kemikaaleista hajoaa nopeasti elimistössä, kun taas osa varastoituu elimistöön aiheuttaen mahdollisia häiriöitä tärkeissä elintoiminnoissa. Omaa kemikaalikuormaa voi kuitenkin helpoin muutoksin keventää.

Kohti kemikaalitonta kotia

Kemikaalien välttämiseksi pääsee alkuun arjen pienillä valinnoilla, kun tiedostaa tuotteet, joissa on kemikaaleja. Ruuan suhteen kannattaa suosia kotimaisia sekä lähellä tuotettuja, luonnonmukaisesti viljeltyjä luomutuotteita. Mahdollisuuksien mukaan satokauden vihanneksia voi viljellä itse, jolloin varmistuu siitä, ettei näihin tuotteisiin tule lisättyjä kemikaaleja. Kun ateriat valmistaa itse puhtaista ja tuoreista raaka-aineista, välttyy muun muassa lisätyiltä säilöntäaineilta. Lisäksi pakkauksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Lasi pakkausmateriaalina ei sisällä kemikaaleja, kun taas muovin sekä säilyketölkkien valmistamiseen niitä on käytetty.

Toinen kotien kemikaalipommeista on siivoamiseen käytettävät puhdistus- ja pesuaineet. Kun kyse on ruuasta, päätyvät kemikaalit suoraan kehoon. Siivousaineiden mukana kemikaalit sen sijaan päätyvät jäteveden mukana viemäristöön. Kemikaalien puhdistaminen vedestä on vaikeaa ja kallista.

Nykyisin markkinoilta löytyy erilaisia täysin kemikaalittomia puhdistus- ja siivousaineita. Sen lisäksi että luonto kiittää, ovat kemikaalittomat vaihtoehdot myös itselle huomattavasti parempia, kun iho ei joudu kosketukseen kemikaalien kanssa. Samalla ei myöskään tule hengittäneeksi haitallisia kemikaaleja.

Kosmetiikan kemikaalipommit

Kosmetiikka sekä ihonhoito ovat ruuan ohella yksi merkittävimmistä suoraan kehoomme joutuvien kemikaalien lähteistä. Käyttämistämme kosmetiikkatuotteista kemikaalit imeytyvät ihon kautta kehoon, josta ne voivat kulkeutua elimiin. Kosmetiikkatuotteiden kanssa kannattaa suosia kemikaalittomia luonnonkosmetiikkamerkkejä, jotka tarjoavat nykyisin runsaan valikoiman mitä erilaisimpia tuotteita. Varsinaisen kosmetiikan ohella esimerkiksi shampoot sekä saippuat kannattaa vaihtaa kemikaalittomiin vaihtoehtoihin. Vaikka ei luonnonkosmetiikkaan siirtyisikään, voi tietyin keinoin keventää kemikaalikuormaa. Tällöin kannattaa huomioida etenkin tuotteen oikeanlainen säilytys sekä päiväys.

Kauneudenhoidon ohella muun muassa rakennekynnet ja ripsienpidennykset ovat usein todellisia kemikaalipommeja. Rakennekynsissä sekä ripsienpidennyksien liimassa käytetään usein erilaisia ihottumaa sekä hengitystieoireita aiheuttavia akrylaatteja. Etenkin ripsienpidennysten kanssa kannattaa miettiä, haluaako vahvoja liimoja niin lähelle silmiä. Pitkälle jalostetut sekä valkaistut vanulaput sekä pumpulit ovat kosmetiikkatuotteiden ohella suorassa kosketuksessa ihoomme.

Suosi näiden sijaan ekologisesti viljeltyä luomupumpulia. Myös hajuvesien kanssa kannattaa olla tarkkana. Hajuvedet voivat sisältää useita satoja kemikaaleja, joille altistamme päivittäin ihomme lisäksi myös hengityksemme.

Koko valtio kohti kemikaalien vähentämistä

Jokainen voi omilla pienillä valinnoillaan vaikuttaa kemikaalikuormaan, mitä tulee esimerkiksi syömiseen, kosmetiikkaan sekä kodin siivoamiseen. On kuitenkin runsaasti elämän osa-alueita, joilla altistumme kemikaaleille voimatta itse vaikuttaa asiaan. Muun muassa työpaikoilla emme voi itse suoraan vaikuttaa ilmanlaatuun, käsittelemiimme välineisiin tai siihen, minkälaisilla aineilla työskentelyalueemme siivotaan. Vietämme työpaikalla suuren osan viikoittaisesta ajastamme, ja tämän takia olisi erityisten tärkeää saada niin julkinen kuin yksityinenkin sektori kiinnittämään entistä enemmän huomiota jatkuvaan kemikaalikuormitukseen.

Etenkin valtion tulisi kiinnittää huomiota kemikaalikuorman vähentämiseen erilaisia hankintoja tehdessään. Valtio on Suomessa suurin yksittäinen työllistäjä, joten sen tekemillä pienillä muutoksilla voidaan saada aikaan jo suurta ihmismäärää koskettavia muutoksia. Julkiset toimijat ovatkin alkaneet hiljalleen asettaa ympäristöä huomioivia, kemikaalien vähentämiseen tähtääviä vaatimuksia. Kehitys on ollut Suomessa verrattain hidasta, Ruotsissa sen sijaan on jo virallisesti sitouduttu kemikaalien vähentämiseen. Kun julkinen sektori pyrkii kohti kemikaalien vähentämistä, on se selvä viesti myös erilaisten tuotteiden valmistajille.

Haitalliset kemikaalit

Kemikaalien välttäminen on aihe, josta puhutaan vähän, vaikka kemikaalit ovat vallanneet suuren osan käyttämistämme arkipäiväisistä tuotteista. Markkinoilta löytyy nykyisin yli 100 000 erilaista kemikaalia, jotka yksin ja yhdessä aiheuttavat mitä erilaisimpia vaikutuksia. Suomessa on arvioiden mukaan jopa 30 000 vaaralliseksi luokiteltua kemikaalivalmistetta. Kemikaalien terveysvaikutukset vaihtelevat allergiaoireista hormonitoiminnan häiriöihin sekä erilaisiin syöpiin. Lisäksi kemikaalit aiheuttavat samanlaisia reaktioita eläimissä. Kemikaalien torjunnassa huomiota tuleekin muistaa kiinnittää myös itseen kohdistuvan kemikaalikuorman lisäksi ympäristöön.

Kohti kemikaalittomuutta

Kemikaalit on aikanaan nähty tietynlaisena oikotienä onneen. Niiden avulla on voitu valmistaa entistä kustannustehokkaammin mitä erilaisempia arkipäiväisiä tuotteita. Vaikka kemikaalit ovat vallanneet niin kotimme kuin työpaikkammekin, on niitä tutkittu hyvin vähän. Kemikaalien arvioidaan olevan hyvin haitallisia ja niiden välttämistä tulisi suosia.

Markkinoilta löytyy nykyisin suuri valikoima erilaisia kemikaalittomia tuotteita aina kodinhoidosta kosmetiikkaan. Tärkeää on muistaa, että alkuun pääsee jo pienillä arkisilla muutoksilla. Kemikaalikuorman pienentäminen on hyvä teko niin itselle kuin ympäristöllekin.

Back to Top