Ekologiset kulutusvalinnat

Ekologiset kulutusvalinnat

Tervetuloa lukemaan ekologisemmasta kuluttamisesta. Tällä sivustolla kerromme valinnoista, joita voit tehdä auttaaksesi pienentämään hiilijalanjälkeäsi ja liiallisen kuluttamisen ja tehotuotannon ympäristölle aiheuttamia haitallisia vaikutuksia.

Vaikka ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvistä uhkakuvista, sekä sen jo aiheuttamista muutoksista puhutaan paljon, voi ilmastonmuutokseen liittyvä uutisointi tuntua pelottavalta ja lannistavalta. Mikä on yksittäisen henkilön rooli ja vastuu ilmastonmuutoksen ehkäisyssä, ja onko elämäntyylimme tai kulutustottumustemme muuttamisella oikeasti väliä?

Tällä sivustolla kannustamme lukijoitamme rohkeasti miettimään omia tapojaan, sekä tekemään pieniä muutoksia arjessaan. Ekologisempaan kuluttamiseen on olemassa useita eri keinoja, kuten kestävämpien ostopäätösten tekeminen, mutta myös jätteen vähentäminen tai sen tehokkaampi kierrättäminen. Voimme yrittää vähentää ihmisille ja ympäristölle vaarallisten kemikaalien määrää ostamassamme kosmetiikassa, siivoustarvikkeissa, vaatteissa ja ruuassa. Voit lukea näistä ja muista aiheista lisää tässä johdannossa sekä sivustolla julkaistavissa artikkeleissa.

Mikä hiilijalanjälki?

Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin toiminnan, tuotteen tai palvelun aikaansaamaa kuormitusta ilmastolle. Esimerkiksi suomalaisten kotien hiilijalanjälki on huomattavan suuri verrattuna muihin Euroopan maihin, johtuen paljolti lämmitykseen liittyvistä päästöistä. Kun puhutaan siitä, miten yksittäisen henkilön hiilijalanjälkeä voisi pienentää, nousee keskusteluun usein ruoka, ja varsinkin kasvispainotteisen ruokavalion suosiminen. Ruoka nimittäin aiheuttaa maailmanlaajuisesti viidesosan päästöistä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Eläinperäisillä tuotteilla on suuri hiilijalanjälki, ja lihansyönnin vähentäminen on merkittävä ilmastoteko.

Ilmastoteko on myös ruokajätteen vähentäminen – ruuan pois heittäminen on arvokkaiden ja hupenevien resurssien tuhlaamista. Ruokajätteen vähentämiseksi kuluttuja voi suunnitella omat ruokaostoksensa paremmin, ja lisäksi tukea ravintoloita ja yrittäjiä, jotka hyödyntävät hävikkiruokaa tai lupaavat vähentää ravintolansa ruokajätteen määrää. Valitsemalla kaupassa lähellä tuotettua ruokaa, etenkin luomua, voi kuluttaja varmistua siitä, että ympäristölle ja itselle haitallisia kemikaaleja on käytetty vähemmän.

Fair trade-tuotteet

Ilmastonsa vuoksi Suomessa on mahdotonta valmistaa tiettyjä tuotteita ja näin joudumme tuomaan paljon niin ruoka-aineksia kuin kulutustuotteitakin ulkomailta. Kun et voi valita Suomessa tuotettua luomua tai lähellä tuotettua luonnontuotetta, voit huoletta valita ulkomailla tuotetun Fair trade-tuotteen.

Fair trade-tuotteen ostamalla toisen tuotteen sijaan voit varmistua siitä, että olet valinnut eettisesti tuotetun ja luotettavasti valvotun tuotteen. Fair trade-tuotteen ostaminen tukee niin kehittyvien maiden pienviljelijöitä kuin suurtilojenkin työntekijöitä perheineen kestävällä ja eettisellä tavalla. Fair trade-tuotteen tunnistat tuotteesta löytyvästä sertifikaatista.

Useimmat Fair trade-tuotteet ovat myös luomusti tuotettuja ja näin ollen vapaita kemikaaleista ja ovat näin turvallisempia käyttää ja kuluttaa. Fair trade pyrkii mahdollistamaan kestävän toimeentulon niin tuottajille kuin työntekijöillekin ja promotoi usealla eri tavalla reilua ja kestävää kauppaa.

Kasvipainotteinen ruokavalio ilmastokuormitusta vastaan

Ihmiskunnan kuluttama ruoka aiheuttaa noin viidesosan ihmisen kaikista ilmastovaikutuksista. Suurin osa tästä ruoan aiheuttamasta ilmastokuormasta syntyy ruuan alkutuotannossa ja näin ollen ilmastonmuutoksen kannalta on erityisen ratkaisevaa se, kuinka paljon nimenomaan eläinkunnasta peräisin olevaa ruokaa me lautasellemme pistämme. Suurin osa kaikista ruoan tuotantoon liittyvistä ilmastopäästöistä tulee liha- ja maitotuotteiden tuotannosta. Tuotannon sivutuotteena syntyy monia erilaisia kasvihuonekaasuja, esimerkiksi hiilidioksidia, metaania ja dityppioksidia. Nämä kaasut ovat niitä, jotka lämmittävät ilmastoamme ja näin heikentävät olosuhteita elämälle maapallolla.

Näiden liharuoantuotantoon liittyvien kasvihuonekaasujen yhteenlaskettu ilmastovaikutus on merkittävä ja jos haluat vähentää omaa hiilijalanjälkeäsi, on tehokkain keino siihen liharuoasta luopuminen. Jos lihasta on liian vaikea luopua ja mielesi joskus sitä halajaa, pyri ostamaan vain pari sataa grammaa viikossa ja vain lähituotettua luomulihaa tai riistaa.

Lähiruoka

Lähiruoaksi voi mieltää lähellä tuotetun kotimaisen ruoan, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja ovat tiedossa. Lähiruoan alkuperä täytyy olla mahdollista jäljittää tilalle, jossa se on tuotettu. Tuotantoketjun tulee olla lyhyt ja läpinäkyvä, näin voidaan varmistua tuotteen turvallisuudesta. Kun ostat paikallisia tuotteita, autat samalla tukemaan seudun omaa elinvoimaisuutta ja taloutta. Lähiruoka edistää myös ruokakulttuuria lisäten esimerkiksi tuottajien ja kuluttajien yhteisöllisyyttä.

Yleensä lähiruoka on myös paljon tuoreempaa kuin kauempana tuotettu, sillä sitä ei koskaan kuljeteta pitkiä matkoja. Lähiruoka tuotetaan useimmiten ympäristöä kunnioittavalla tavalla ja sen väitetään säästävän luonnostaan myös luonnonvaroja, kun ylipakkaamiset ja pitkät kuljetusmatkat jäävät välistä. Lähiruokaa suosimalla pääsee hyvin kiinni myös sesonkiruokailuun ja näin voi hyödyntää myös alueellista ruokaperinnettä. Lyhyt elintarvikeketju mahdollistaa myös tehokkaan valvonnan sekä lisäaineiden ja kasvinsuojeluaineiden tarpeen vähenemisen.

Kestävät tavarat ja biohajoavuus

Paras asia, mitä voit kulutusvalinnoissasi tehdä parantaaksesi planeettamme tilaa ja tulevaisuutta, on valita tuotteita, jotka kestävät pitkään ja ovat mahdollisuuksien mukaan luonnosta löytyvistä aineksista valmistettu tai tarvittaessa heitettävissä bioroskikseen. Huomioi myös esineet, joita joutuu joskus vaihtamaan, kuten hammasharja tai tiskiharja, joiden olisi hyvä olla aina bambusta tai luonnonharjaksista tehty.

Suosi vaatteissa luonnonkuituja kuten hamppua, puuvillaa tai pellavaa, jotka ovat sekä kestäviä että ympäristöystävällisiä. Kun sinun tarvitsee ostaa jotakin, jonka tulisi kestää pitkään, pyri etsimään tuote, joka kestää eliniän. Vaikka tuote maksaisikin enemmän, et tule kuormittamaan sillä ympäristöä, vaan voit jopa antaa sen perintönä seuraavalle sukupolvelle. Vältä viimeiseen asti muovista tuotettuja kertakäyttöisiä esineitä. Vaihda kuukautissiteet kuukuppiin ja uudelleenkäytettävään siteeseen. Näillä helpoilla vinkeillä pääset jo pitkälle ekologisessa ja kestävässä kulutuksessa!

Back to Top