Ekologisempi siivous

Ekologisempi siivous

Siivoaminen kuuluu jokaisen päivittäiseen tai vähintäänkin viikoittaiseen rutiiniin. Harva kuitenkin miettii likatahroja hinkatessaan siivouksen ympäristöystävällisyyttä, vaan enemmänkin ällöttävien bakteerien poistoa. Ympäristömuutoksista ja luonnon hauraudesta puhutaan kuitenkin kasvavassa määrin, ja samalla painopiste on siirtynyt myös ekologisempaan siivoukseen.

Lyhyesti sanottuna ekologisella siivouksella tarkoitetaan sellaisten apuvälineiden ja työtapojen valintaa, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän. Suurin haittatekijä siivouksessa on siinä käytetyt puhdistusaineet. Ne on valmistettu useista haitallisista kemikaaleista ja useasti niiden annosteluun ei kiinnitetä huomiota. Täten ajattelematta moni rasittaa ympäristöä täysin turhaan. Puhdistusaineiden korvaaminen ympäristöystävällisimmillä tuotteilla onkin ensiaskel kohti ekologista siivousta. Lisäksi rutiinien rikkomisella ja käytettyjen välineiden ominaisuuksilla kuka tahansa voi siirtyä hyvinkin nopeasti ekosiivouksen pariin. Ekologisuus luonnistuu vaivatta kaikissa kodin huoneissa ja siivouksen osa-alueilla: vaatehuollossa, keittiössä, kylpyhuoneissa, saunoissa ja yleisessä siivouksessa.

Ekologiset siivoustavat eivät ole tarkoitettu pelkästään vegaaneille tai muille ympäristöaktiiveille, vaan ihan jokaiselle tällä planeetalla tallaavalle. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että jokainen ainakin kerran elämässään pysähtyy miettimään omaa siivoustyyliään ja mahdollisesti muuttaa edes yhden asian ympäristöystävällisemmäksi. Ekologinen siivous ei ole edes kallista – siinä voidaan käyttää monia luonnollisia ja edullisia tuotteita kuten sokeria, soodaa, sitruunaa ja etikkaa.

Ympäristöystävällisyys ei myöskään tarkoita sitä, että pitäisi tinkiä mukavuudesta. Oikein valituilla aineilla ja työvälineillä siivous sujuu yhtä mukavasti kuin aina ennenkin. Lisäksi liian steriileillä puhdistusaineilla siivottu ympäristö on tutkimuksien mukaan haitallinen ihmisen puolustuskyvylle. Ympäristöystävällisempiin aineisiin siirtyminen voi siis edesauttaa terveempää elämää ja samalla henkistä hyvinvointia – “minäkin teen jotain maapallon hyväksi”.

Seuraavaksi käsittelemme yksityiskohtaisemmin minkälaisia pesuaineita ja työvälineitä voidaan käyttää, jatka lukemista!

Ekologiset pesuaineet voidaan valmistaa jopa itse

Ammattisiivouksessa käytetyt pesuaineet ovat kehittyneet viime vuosina yhä ympäristöystävällisemmiksi. Ekologinen siivous perustuukin täysin ympäristöystävällisten pesuaineiden käyttöön. Kaikki pesuaineet päätyvät loppujen lopuksi vesistöön. Kuluttaja voi valita, haluaako käyttää vaihtoehtoisia siivousaineita, kuten etikkaa, vai kemiallisesti valmistettuja ekopesuaineita, joita Suomessa edustaa esimerkiksi joutsenmerkityt tuotteet. Ne eivät sisällä yhtään tai hyvin vähän ympäristölle haitallisia kemikaaleja, kuten fosfaatteja, ja ne on suunniteltu hajuttomiksi.

Kotona siivotessa hyvin vahvojen pesuaineiden, kuten voimakkaasti desinfioivien ja antibakteeristen aineiden, käyttöä tulisi välttää mahdollisimman paljon. Niitä ei ole edes suunniteltu kotikäyttöön vaan niitä käytetään tiloissa, jotka vaativat erittäin korkeaa hygieniatasoa kuten sairaalat. Kotikäyttöön riittää erinomaisesti miedot, pH-arvoltaan neutraalit tai heikosti emäksiset puhdistusaineet. Ruokasooda, etikka, sokeri ja sitruuna luokitellaan elintarvikkeiksi, joilla on myös puhdistavia vaikutuksia. Täten niiden vaikutukset ympäristöön ja siivoojan terveyteen ovat minimaaliset.

Muutama esimerkki ekopuhdistusaineista

Itsetehtävien pesuaineiden kirjo on mahtava. Elintarvikkeista erityisesti etikka on erinomainen puhdistaja. Sitä voi käyttää veteen laimennettuna mietona pesuaineena yleisessä siivouksessa ja lattioiden pyyhkimisessä. Etikalla voi korvata myös pyykinpesukoneen huuhteluaineen ja täten saada putipuhdasta pyykkiä ilman huuhteluaineen jättämää hajua tai allergisoivia kemikaaleja. Astianpesukoneessa sitä voi käyttää kirkasteena, jolloin astioihin ei jää jäänteitä kemikaaleista. Etikan ja ruokasoodan yhdistelmällä voi avata tukkoisen viemärin. Veteen laimennettuna ruokasooda ja etikka toimivat erinomaisena ikkunanpesuaineena.

Toinen erinomainen desinfioija on sitruuna. Sillä voi esimerkiksi kiillottaa kylpyhuoneen ja keittiön kromista tehdyt hanat ja puhdistaa lavuaarit. Sitruunanmehulla voi raikastaa kädet esimerkiksi kalan käsittelyn jälkeen. Pinttyneet liat hellasta ja kattilasta saa helposti irti hankaamalla niitä kostutetulla sokerinpalalla. Pesuaineista mäntysuopa sopii taas erinomaisesti saunan siivoukseen ja tahrojen irrottamiseen.

Työvälineiden ekologisuus

Ympäristöystävällisen siivoojan parhaat ystävät ovat ekologiset työvälineet. Ne ovat esimerkiksi valmistettu sellaisista aineosista, jotka eivät rasita luontoa, kuten kierrätetystä muovista, hampusta tai bambusta. Täten niiden eliniässä on myös otettu huomioon biohajoavuus ja mahdollisimman pieni rasite ympäristölle. Tekstiileissä käytetyt hamppu ja bambu ovat kasvatettu ilman lannoitteita ja keinokastelua. Niistä valmistettuja tuotteita ovat esimerkiksi erilaiset WC-harjat, siivousrätit, lattiapyyhkimet ja tiskirätit. Ne ovat yleensä myös pitkäikäisiä ja kestäviä, jolloin ne säästävät rahaa ja vähentävät jätteen määrää.

Muut pitkäikäiset siivousvälineet, kuten mikrokuituliinat ja -mopit, säästävät lisäksi käytettävän pesuaineen määrää, sillä niiden hankausteho on huomattavasti parempi kuin kertakäyttöisten tuotteiden. Monesti mikrokuituliinoja voi käyttää kuivana tai vain kostutettuna pelkällä vedellä, jolloin pesuaineiden tarve vähenee huomattavasti. Pelkällä vedellä pärjääkin erinomaisesti, kunhan siivoaa usein ja puhdistaa tahrat välittömästi.

Siivousrutiinien muuttamisella on myös suuri merkitys

Tärkeä osa siistiä ja ekologista kotia on jätteiden kierrätys ja tavaroiden vähyys. Jos mahdollista, biojätteiden kompostointi on erittäin ympäristöystävällistä. Vähäisellä tavaramäärällä taataan se, ettei siivouspäivänä ei ole turhaa tavaraa lajiteltavana. Siivousvälejä kannattaa pitää mahdollisimman lyhyinä ja säännöllisinä. Tällöin likaa ja pölyä ei ehdi kerääntyä liikaa ja työ sujuu helpommin – mitä vähemmän pinttynyttä likaa on, sitä helpompi siitä on päästä eroon. Tahrat pitää myös poistaa heti kun ne ilmestyvät. Lattiakaivot on hyvä puhdistaa säännöllisesti, etteivät ne tukkeudu.

Siivouksessa voi ottaa huomioon myös sähkönkäytön minimoinnin. Täten esimerkiksi asuntoa tuulettaessa kannattaa laittaa patterit pois päältä, jotta vältytään turhalta sähkönkulutukselta. Samoin joitain roskia varten voi joskus olla helpompaa ottaa esiin pelkkä rikkalapio ja harja kuin imuri. Kaupoista saadut, biohajoavat bussit ovat erinomaisia roskapusseja, joten tällöin ei tarvitse ostaa erikseen roskapusseja.

Back to Top